Uitrol 5G-netwerk: zorgen van burgers over gezondheidsrisico’s

12 juli 2019

Deze week hebben we in de media kennis genomen van de totstandkoming van de eerste 5G-verbinding in Maastricht¹. Deze test is onderdeel van de voorbereiding voor grootschalige uitrol van het 5G-netwerk.

Rondom de introductie van 5G maken burgers zich zorgen over mogelijke veiligheids- en gezondheidsrisico’s, die de implementatie van een 5G-netwerk met zich mee kan brengen. Naast zorgen van inwoners is er uit een risicoanalyse gebleken dat de netwerken in hun huidige vorm niet voldoende veilig zijn voor implementatie in vitale infrastructuur.

  1. Is de gemeente Maastricht op de hoogte gesteld van de lancering van het teststation in Maastricht?
  2. In hoeverre kan het college inzichtelijk maken wat de stralingsdichtheid van Maastricht is en welke normen hanteert het college bij mogelijke implementatie van het 5G-netwerk?
  3. In hoeverre is het college bereid om rond scholen, kinderopvang en zorginstellingen een strengere norm te hanteren?
  4. Bent u het met de PvdA eens dat het belangrijk is om rekening te houden met de dilemma’s rondom de implementatie van het 5G-netwerk, voordat er gekeken wordt naar mogelijke 5G-toepassingen voor bijvoorbeeld Smart City of andere projecten?
  5. Is het college bekend met de oproep van internationale organisaties zoals Space Appeal om te stoppen met de implementatie van 5G?
  6. Op welke wijze gaat het college zich inspannen om zorgen rondom de introductie van het 5G-netwerk weg te nemen bij de burgers van Maastricht.

¹https://www.nu.nl/tech/5962852/vodafoneziggo-brengt-eerste-5g-verbinding-tot-stand-in-maastricht.html