Wachttijden GGZ onacceptabel lang

4 juli 2020

Recent werd bekend dat de wachtlijsten GGZ in Zuid-Limburg te lang zijn[1]: de maximale wachttijd is 14 weken, in Zuid-Limburg duurt het meer dan 16 weken voordat mensen hulp krijgen. De PvdA maakt zich hier grote zorgen over; te meer omdat het aantal zelfdodingen in 2019 steeg in Limburg[2]. Daarnaast krijgen wij signalen dat de crisisdienst lang op zich laat wachten. Mensen moeten vaak 3 tot 6 uur wachten tot er hulp komt. Mondriaan GGZ neemt tijdens crisisdienst-uren als enige aanbieder in Midden- en Zuid-Limburg alle crisiscasussen op zich, waardoor de druk op deze organisatie groter wordt. De PvdA heeft hierover de volgende vragen aan het college gesteld.

  1. Wat is uw reactie op het bericht dat de wachttijden GGZ in Maastricht te lang zijn? Herkent u deze conclusie? Hoe verklaart u deze lange wachttijden?
  2. De commissie wijst erop dat er ‘extra aandacht en inspanning’ nodig is om de wachttijden überhaupt binnen de norm van 14 weken te krijgen. Welke actie gaat u als college ondernemen om bij te dragen aan deze versnelling?
  3. Welke concrete acties onderneemt u als college om mensen in zeer kwetsbare en crisissituaties zo snel mogelijk van de juiste hulp te voorzien? Bent u van mening dat uw maatregelen hierin voldoende zijn? Kunt u uw mening onderbouwen?
  4. Klopt het dat verwijzingen via Tipp vier weken op zich (kunnen) laten wachten, ook als een cliënt al bekend is binnen dezelfde GGZ-instelling? En klopt het dat deze wachttijd via Tipp in praktijk vaak nog langer dan vier weken bedraagt?
  5. Bent u van mening dat het niet beter zou zijn als Mondriaan geen ‘monopolie’ op crisiscasussen heeft, maar er meer instellingen als crisisdienst zouden fungeren?
  6. Wat is de status van de psycholance-dienst?
  7. Bent u als college bereid om iets te doen om de wachttijden te verkorten, met name op het gebied van preventie en doorverwijzing binnen dezelfde instelling?
  8. Klopt het dat er in Zuid-Limburg slechts twee Kind & Jeugd psychiaters werkzaam zijn (bij Mondriaan)? Zo ja, bent u van mening dat de huidige tarievenstructuur eraan bijdraagt dat er niet méér psychiaters worden aangetrokken?

Namens de PvdA-fractie,

Christel de Vrede-van Gool
Samir el-Baramawi
Maren Slangen

 

[1] Zie ook: https://www.1limburg.nl/wachttijden-ggz-zuid-limburg-te-lang

[2] Zie ook: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190624_00111569/meer-zelfdodingen-in-limburg