Wonen in Residentie Gerlachus niet voor iedereen weggelegd

14 juli 2020

De PvdA vindt dat de huurtarieven die nu gehanteerd worden in Residentie Gerlachus (voorheen woonzorgcomplex Sint Gerlachus) in Biesland niet overeenkomen met de toezeggingen van de Duitse eigenaar Ferox Tower en niet met de stelling van de gemeente dat de residentie ook toegankelijk moet zijn voor financieel minder draagkrachtigen.

De afgelopen dagen bereikten de gemeenteraad berichten dat de huurprijzen van Residentie Gerlachus zeker niet voor iedereen betaalbaar zullen zijn. Dit ondanks eerdere toezeggingen van de eigenaar Ferox Tower  en de gemeente. De gemeente stelde eerder toch duidelijk dat de nieuwe woonomgeving betaalbaar zou moeten voor iedereen, dus ook mensen met een smallere beurs.

Henri Borgignons (PvdA) stelde daarom samen met Menno Janssen (GroenLinks) en John Steijns (SPM) vragen over de nieuwe ontwikkelingen rondom de huurprijzen aan het college.

1. Bent u met ons eens dat Ferox Tower in een Interview met “dagblad de Limburger van 19 augustus 2018[1] stelde dat men de huurprijzen die lagen tussen € 600,- tot € 800,- per maand zou handhaven?

2. Heeft u ook kennisgenomen van de op dit moment gehanteerde huurprijzen van €1250,- tot € 1850,- per maand? Enkele voorbeelden: 71 m²   €1450,- tot € 1500,-; 75 m²  € 1500,-; 69 m²  € 1275,- tot € 1350,-.

3. Bent u het met ons eens dat dit huurtarieven zijn die niet passen bij de toezeggingen en het streven van de Gemeente Maastricht in 2018? Tenslotte zijn de appartementen enkel weer volledig bij de tijd gebracht met “niet overdreven luxe” aldus Ferox-directeur Kevin Egenolf in het eerder genoemde krantenartikel in 2018.

De raad heeft ook kennisgenomen van een reactie van Wethouder Heijnen aan dhr. Franssen d.d. 22 juni j.l.. Hierin stelt de wethouder geen invloed te hebben op de huurprijzen en het hierbij geldende landelijke beleid.

4. Wij willen van de wethouder graag weten hoe haar reactie in lijn te brengen is met de uitspraken van de gemeente Maastricht in het krantenartikel van 19 augustus 2018?  “De gemeente Maastricht stelt dat de nieuwe woonomgeving ook toegankelijk zou moeten blijven voor financieel minder draagkrachtigen”.

[1] https://www.limburger.nl/cnt/dmf20180819_00071250/zorgcentrum-sint-gerlachus-renoveren-niet-slopen